Iskalnik

Kam z e-odpadki?

Kam z e-odpadki?

Preverite, kam pravilno odložite elektronske odpadke, da bodo čim manj obremenjevali okolje.

Na ilustraciji so narisani nekateri elektronski odpadki: kosilnica, pralni stroj, radio, monitor, tipkovnica, prenosni računalnik in mikrovalovna pečica.

E-odpadki so odslužene naprave in aparati, ki za delovanje potrebujejo priključitev na električno omrežje ali pa jih napajajo baterije ali akumulatorji. E-odpadki so ena najhitreje rastočih vrst odpadkov na svetu, zaradi svoje sestave pa predstavljajo veliko obremenitev za okolje, predvsem, če jih ne odlagamo pravilno. Teh odpadkov ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke, saj vsebujejo sestavne dele in snovi, ki so ob nepravilnem ravnanju nevarne za ljudi in okolje, npr. svinec, živo srebro, kadmij in krom. Izdelki ali njihova embalaža so zato označeni s prečrtanim košem za odpadke. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter privarčujemo surovine in energijo.

E-odpadke lahko pravilno oddate:

Na fotografiji je ekološki otok z uličnim zbiralnikom, v katerega lahko odložite manjše elektronske naparave in baterije.

Kako lahko zmanjšamo količino e-odpadkov:

  • Pred nakupom električne in elektronske naprave razmislite, ali jo resnično potrebujete. Morda si jo lahko sposodite ali najamete.
  • Če naprave ne potrebujete več in še vedno deluje, jo lahko prodate ali podarite komu, ki jo potrebuje.
  • Če se naprava pokvari, preverite, ali jo je možno popraviti, namesto, da kupite novo.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

 

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI