Iskalnik

V času epidemije z odpadki še posebej pazljivo

V času epidemije z odpadki še posebej pazljivo

Delavci javnega komunalnega podjetja Prodnik tudi v času epidemije skrbijo za reden odvoz odpadkov, pri čemer so izpostavljeni znatnemu tveganju za okužbo. Uporabnike zato prosimo, da v času epidemije s svojimi odpadki ravnajo s posebno pazljivostjo in tudi s tem pripomorejo k preprečevanju širjenja okužb.

1. Okuženi odpadki spadajo v črne zabojnike.

Osebne odpadke (npr. uporabljene robčke) oseb, ki kažejo znake prehladnega obolenja, in odpadke od čiščenja prostorov (npr. krpe za enkratno uporabo), je treba odložiti v plastično vrečo za smeti in jo, ko je polna, tesno zavezati. To vrečo nato namestite v drugo plastično vrečo za smeti in tudi to tesno zavežite. Vrečo je treba postaviti ločeno od ostalih odpadkov (npr. v predprostor, na balkon, na teraso). Shranjena mora biti varno in zaščiteno pred otroki in živalmi. To vrečo ločeno hranite vsaj 72 ur, preden jo odložite v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (črn zabojnik).

Podrobnejša navodila so objavljena na spletnih straneh Ministrstva za okolje in prostor in na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje: Priporočila za čiščenje in ravnanje z odpadki v domači oskrbi pri ljudeh s COVID-19 (ali sumom na COVID-19).

2. Tudi zaščitna oprema spada v črne zabojnike.

Zaščitna oprema iz vsakodnevne rabe (maske, rokavice, razkužilni robčki …) se prav tako odlaga v posebno vrečko, nato pa v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Ti odpadki ne spadajo v noben drug zabojnik, še manj pa v stranišče. Ti predmeti namreč ne razpadejo v vodi in lahko povzročajo zamašitve cevovodov in okvare črpalk.

3. Nujno je dosledno ločevanje tudi vseh ostalih odpadkov. Kratka navodila so dostopna tukaj.

4. V primeru, da se v gospodinjstvih nabere večja količina odpadkov, jih ne odlagamo ob zabojnike, na ekološke otoke ali celo v naravo, ampak jih pripeljemo v Center za ravnanje z odpadki Dob.

Če imate odpadkov več, kot jih lahko odložite v zabojnik:

  • Razmislite, če lahko kako zmanjšate količino odpadkov (racionalno ravnanje s hrano, uporaba izdelkov s čim manj embalaže, čim manjša uporaba izdelkov za enkratno uporabo).
  • Odpadke poskusite spraviti v čim manjšo možno obliko (predvsem embalažo lahko stisnete oziroma zložite in tako prihranite veliko prostora).
  • Presežek odpadkov, ki jih lahko nekaj časa skladiščite, ustrezno shranite v vreče in jih odložite v zabojnik, ko bo izpraznjen.
  • Odpadke lahko pripeljete v Center za ravnanje z odpadki Dob. Prevzem ločeno zbranih odpadkov je za gospodinjske uporabnike brezplačen. Več si lahko preberete tukaj.
  • Če se težava z večjo količino odpadkov pojavlja dalj časa, naročite večje zabojnike za odpadke. To lahko storite preko portala eProdnik, obrazca na spletni strani ali po elektronski pošti na info@jkp-prodnik.si. Storitev zamenjave zabojnika se ne zaračuna, mesečni strošek storitve pa se prilagodi glede na velikost črnega zabojnika.

Zahvaljujemo se vam za dosledno upoštevanje navodil, saj s tem preprečujete širjenje okužbe. Le zdravi komunalni delavci bodo lahko izvajali storitve, ki jih vsi potrebujemo za normalno življenje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI