Iskalnik

Poskrbite za ponovno uporabo in recikliranje elektronskih naprav

Poskrbite za ponovno uporabo in recikliranje elektronskih naprav

Petek, 13. 10. 2023 - E-odpadki so ena najhitreje rastočih vrst odpadkov na svetu, zaradi svoje sestave pa predstavljajo veliko obremenitev za okolje, predvsem, če jih ne odlagamo pravilno. E-odpadki so odslužene naprave in aparati, ki za delovanje potrebujejo priključitev na električno omrežje ali pa jih napajajo baterije ali akumulatorji. Teh odpadkov ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke, saj vsebujejo sestavne dele in snovi, ki so ob nepravilnem ravnanju nevarne za ljudi in okolje, npr. svinec, živo srebro, kadmij in krom. Izdelki ali njihova embalaža so zato označeni s prečrtanim košem za odpadke. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter ohranjamo surovine in varčujemo z energijo.

Na sliki sta ulični zbiralni za odpadno elektronsko opremo in kotiček ponovne uporabe za še delujoče aparate.

Vaše e-odpadke lahko pravilno predate na naslednje načine:

  • V CENTRU ZA RAVNANJE Z ODPADKI DOB kadarkoli v okviru delovnega časa. Predaja je vključena v javno službo ravnanja s komunalnimi odpadki, zato se uporabniku ob predaji ne zaračuna ničesar.
  • MANJŠE APARATE IN BATERIJE LAHKO ODDATE TUDI V ULIČNE ZBIRALNIKE NA NEKATERIH EKOLOŠKIH OTOKIH.
  • V OKVIRU ORGANIZIRANEGA ODVOZA KOSOVNIH ALI NEVARNIH ODPADKOV – ODVISNO OD VELIKOSTI.
  • PRI TRGOVCIH Z ELEKTRIČNO IN ELEKTRONSKO OPREMO.

Na sliki je ulični zbiralnik za odpadno elektronsko opremo na enem izmed ekoloških otokov.

Posebni zeleni ulični zbiralniki, v katere lahko oddate manjše elektronske naprave in baterije, se nahajajo na nekaterih ekoloških otokih.

ZMANJŠAJMO KOLIČINO E-ODPADKOV

Pravilna predaja odpadkov je še kako pomembna, še bolje pa je, če odpadki sploh ne nastanejo. Kako lahko zmanjšate količino e-odpadkov?

  • Pred nakupom električne in elektronske naprave razmislite, ali jo resnično potrebujete. Morda si jo lahko sposodite ali najamete.
  • Če se naprava pokvari, preverite, ali jo je možno popraviti, namesto, da kupite novo.
  • Če naprave ne potrebujete več, a še vedno deluje, jo lahko prodate ali podarite komu, ki jo potrebuje. Lahko pa jo prinesete v KOTIČEK PONOVNE UPORABE, namenjen prav zbiranju še delujočih e-aparatov, ki se nahaja v CENTRU ZA RAVNANJE Z ODPADKI DOB.

Na sliki je kotiček ponovne uporabe v Centru za ravnanje z odpadki Dob.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje!

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI