Iskalnik

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov

Ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov je tokrat poudarek na nevidnih odpadkih, ki nastajajo ob proizvodnji izdelkov.

Tretji teden v novembru je Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki je posvečen ozaveščanju o preprečevanju nastajanja odpadkov. Z okoljskega vidika je najboljši odpadek tisti, ki sploh ne nastane, žal pa so količine odpadkov, ki jih proizvedemo, vsako leto večje, kar s prve roke in najbolj očitno dokazujejo tudi organizirane akcije odvoza kosovnih odpadkov, kjer se vsako leto srečujemo z enormnim povišanjem količine odpadkov.

Problematični pa niso le odpadki, ki jih vidimo, ampak tudi tako imenovani nevidni odpadki, ki nastajajo v proizvodnem procesu. Teh odpadkov se ne zavedamo, saj jih ne prinesemo domov z izdelkom. Snovalci evropskega tedna zmanjševanja odpadkov navajajo primer, da med proizvodnjo pametnega telefona z maso približno 200 g nastane kar 86 kg odpadkov, ki jih uporabnik ne vidi, a jih z nakupom izdelka kljub temu ustvari.

Med proizvodnjo pametnega telefona z maso približno 200 g nastane kar 86 kg odpadkov.

Naš planet takšnih količin odpadkov ne bo mogel več dolgo prenašati, zato je nujno čim prej ukrepati. Poleg sistemskih ukrepov na svetovni, evropski in državni ravni so ključna dejanja prav vsakega izmed nas. Kaj torej lahko sami storimo za zmanjšanje količine odpadkov na nivoju posameznika?

Postanimo odgovorni potrošniki

Preden kupimo nov izdelek, se vprašajmo, ali ga resnično potrebujemo. V poplavi cenovno dostopnih izdelkov, ki obljubljajo srečo in zadovoljstvo, pogosto kupujemo izdelke, ki jih sploh ne potrebujemo. Poleg tega, da ti izdelki kaj hitro končajo med odpadki, z nakupom ustvarjamo tudi nevidne odpadke, ki nastajajo ob proizvodnji in porabljamo naravne vire. Pred nakupom je torej pomemben tehten razmislek o nujnosti nakupa – hvaležno nam bo tako okolje kot naša denarnica.

Zasledujmo načela ponovne uporabe

Ponovna uporaba ni enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari in življenjska filozofija, ki jo lahko vsakodnevno uresničujete s tremi preprostimi koraki:

  • KUPUJMO IZDELKE, KI JIH LAHKO VEČKRAT UPORABITE. Pozorni moramo biti tudi na embalažo. Če na primer kupimo paradižnikovo omako v stekleni embalaži, jo lahko kasneje uporabimo za pakiranje svojih domačih izdelkov, kot vazo ali pa za zbiranje odpadnega jedilnega olja.
  • POPRAVIMO ALI PREDELAJMO. Če se izdelek pokvari, ga poskusimo popraviti, če to ni možno, pa razmislimo, ali ga lahko kako drugače uporabimo. Že z manjšimi posegi lahko stvarem spremenite namembnost in jim podarite novo življenje.
  • PODARIMO, PRODAJMO, IZMENJAJMO. Pogosto se dogaja, da izdelkov, ki so še poponoma uporabni, ne potrebujemo več: oblačila (predvsem otroška), igrače, knjige, različne naprave in kosi pohištva. Namesto, da jih odvržemo med odpadke, razmislimo, če jih lahko komu podarimo (sorodniki, prijatelji, društva za pomoč socialno ogroženim, centri ponovne uporabe), prodamo (platforme za prodajo in nakup rabljenih stvari) ali izmenjamo (izmenjevalnice oblačil).

Predvsem otroška oblačila, ki jih otroci hitro prerastejo, so dobro ohranjena in jih lahko predamo v ponovno uporabo nekomu drugemu.

S preprostimi koraki torej lahko zmanjšamo količino odpadkov v našem gospodinjstvu. Za začetek je potrebne nekaj volje, po nekaj tednih pa bo to postalo način življenja, za katerega nam bo okolje zelo hvaležno.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI