Iskalnik

Minimalna preventivna dezinfekcija pitne vode

Minimalna preventivna dezinfekcija pitne vode

Zaradi visokih temperatur se za zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo in uporabe pitne vode brez omejitev preventivno z minimalno količino dezinfekcijskega sredstva izvaja dezinfekcija pitne vode na območju centralnega domžalskega vodovodnega sistema.

Na centralnem domžalskem vodovodnem sistemu na Mengeškem polju, ki oskrbuje centralni del občine Domžale, občino Trzin in občino Mengeš, je vzpostavljena sodobna tehnologija, ki omogoča preventivno dezinfekcijo pitne vode s plinskim klorom. Pitna voda na omenjenem sistemu je v običajnih razmerah dobra, zdravstveno ustrezna in ne potrebuje dezinfekcije. V vročih poletnih dneh pa se temperatura vode dvigne, in sicer predvsem v stranskih vejah vodovodnega sistema, kjer voda zaradi manjše porabe v času dopustov počasneje potuje po vodovodnih ceveh. Takšne razmere lahko postanejo ugodne za razvoj mikroorganizmov v vodovodnem omrežju, ki bi lahko poslabšali kakovost pitne vode. Zato se za zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo in uporabe pitne vode brez omejitev v obdobju visokih temperatur občasno preventivno izvaja dezinfekcija pitne vode, z minimalno količino dezinfekcijskega sredstva.

Ukrep preventivne dezinfekcije je začasen in ne vpliva na kakovost pitne vode. Dezinfekcijo bomo izvajali vsaj dva tedna, v primeru vztrajanja visokih temperatur pa tudi dlje. Voda je tudi v tem času zdravstveno ustrezna in primerna za uporabo brez omejitev.

Oblikovanje in izvedba: ENKI