Iskalnik

Manjši požar v Centru za ravnanje z odpadki hitro pogašen, škode ni bilo

Manjši požar v Centru za ravnanje z odpadki hitro pogašen, škode ni bilo

Manjši požar, do katerega je prišlo v Centru za ravnanje z odpadki Dob v soboto, 18. 7. 2020, je bil hitro pogašen in ni povzročil škode.

Do požara je prišlo malo po osmi uri zvečer, in sicer med odpadno embalažo, ki se nahaja na ločenem prostoru za odlaganje in začasno hrambo te vrste odpadkov, in sicer na kraju, kamor smetarski kamioni dovažajo odpadno embalažo. Zaradi pravočasne reakcije zaposlenih, ki so opazili, da se iz kupa odpadkov kadi in to nemudoma prijavili pristojnim službam ter hitre intervencije gasilcev, je bil požar hitro lokaliziran in pogašen. Poškodovanih ni bilo, prav tako v požaru ni nastala škoda. Varnostna služba pa bo iz preventivnih razlogov ponoči izvajala požarno stražo.

Po besedah gasilcev je intervencija potekala hitro in učinkovito, požar pa so imeli ves čas pod nadzorom. Pri gašenju je sodeloval tudi zaposleni z delovnim strojem, ki je odpadno embalažo odmaknil s kupa in jo raztrosil na tla, gasilci pa so jo zalivali z vodo. Na intervenciji je sodelovalo pet poklicnih gasilcev CZR Domžale z dvema gasilskima voziloma ter deset gasilcev PGD Dob z dvema gasilskima voziloma. Po ugotovitvah gasilcev je do požara prišlo zaradi samovžiga.

Predpostavlja se, da je do požara prišlo zaradi vnetljive snovi, ki se je nahajala med odpadno embalažo in je po vsej verjetnosti posledica nepravilnega ločevanja odpadkov uporabnikov. Vse uporabnike zato prosimo, da odpadke (še posebej nevarne odpadke, vroč pepel, pirotehnična sredstva, steklo, olje…) čim bolj dosledno ločujejo in tako zmanjšajo možnosti, da bi prišlo do tovrstnih dogodkov.

Na tem mestu se zahvaljujemo zaposlenim v Centru za ravnanje z odpadki, ki so s hitrim in pravilnim ukrepanjem preprečili širjenje požara, in gasilcem za hitro ukrepanje. 

Oblikovanje in izvedba: ENKI