Iskalnik

Kam z okuženimi odpadki?

Kam z okuženimi odpadki?

Odpadke oseb, okuženih s koronavirusom, je treba odlagati v zaprtih plastičnih vrečkah v zabojnike za mešane komunalne odpadke.

 

Po navodilih Ministrstva za okolje in prostor naj osebe, ki imajo potrjeno okužbo oziroma so zaradi suma na okužbo s koronavirusom COVID-19 v domači oskrbi, osebne odpadke (na primer uporabljene robčke in rokavice iz lateksa) in odpadke od čiščenja prostorov (na primer krpe za enkratno uporabo) odlagajo v plastično vrečko za smeti, nameščeno v prostoru. Plastično vrečko je nato treba tesno zapreti (zavezati, zalepiti) tako, da raztresanje vsebine odpadkov ni možno. To vrečo se nato namesti v drugo plastično vrečo za odpadke in tudi to tesno zaveže ter ločeno hrani vsaj 72 ur, preden se jo odloži v zunanji zabojnik za mešane komunalne odpadke (črni zabojnik).

Tovrstnih odpadkov se ne sme odlagati v druge zabojnike. Prav tako rokavice iz lateksa ali podobnih materialov, ki se uporabljajo za nakupe ali druge namene, niso embalaža in zato ne sodijo v posodo za embalažo (rumene barve).

Uporabnike prosimo za dosledno upoštevanje navodil, saj bodo s tem preprečili širjenje okužbe. Le zdravi komunalni delavci bodo lahko izvajali storitve, ki jih vsi potrebujemo za normalno življenje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI