Iskalnik

Znani so nagrajenci nagradne igre Grini in Smetolovaj!

Znani so nagrajenci nagradne igre Grini in Smetolovaj!

Grini je tudi letos za učence pripravil ozaveščevalno akcijo, ki je potekala od 19. marca do 13. aprila 2018.

Tokrat se je naš super junak Grini soočil s težavnim Smetolovajem, ki včasih malo ponagaja in razmetava naokoli smeti. Za otroke smo namreč oblikovali čisto posebno družabno igro, skozi katero se učijo ločevanja odpadkov ter pridobivajo znanje o pitni in odpadni vodi. Poučno družabno igro smo razdelili med učence 2. in 3. razredov osnovnih šol na območju občin Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče, z namenom, da jih na zabaven način spodbudimo k razmišljanju o pomenu ločevanja odpadkov, varovanja virov pitne vode in spoštljivega odnosa do okolja, v katerem živijo, skozi igro pa k razmišljanju o tej tako pomembni tematiki privabijo tudi svoje prijatelje, starše in ostale sorodnike. Otroke 2. in 3. razredov smo nato povabili, da ustvarijo oziroma narišejo Smetolovaja, kot si ga sami predstavljajo, in tako sodelujejo v nagradni igri. Izmed vseh prispelih izdelkov je tričlanska žirija izbrala najboljše tri in jih nagradila z družinskimi vstopnicami za obisk Muzeja iluzij.

Določanje nagrajencev še zdaleč ni bila lahka naloga. A po dolgotrajnem tuhtanju se je žirija vendar morala odločiti. Zmagovalne risbice so ustrezale vsem kriterijem, ki jih je določila tričlanska žirija - ocenjevali so kreativnost, sporočilnost in vtis. Nagrado, družinsko vstopnico za Muzej iluzij v Ljubljani, torej prejmejo naslednji avtorji Smetolovajev:

Anja Možina, OŠ Preserje pri Radomljah (2. b)

Živa Zore, OŠ Rodica (3. b)

Tibor Dremelj, PŠ Krtina (3. k)

Vse tri zmagovalne risbice Smetolovaja prikazujejo kot pozitivni lik, ki vsake toliko podleže svoji temni strani falota. Še vedno pa je karakter, ki ga tako Grini kot otroci s svojim zgledom lahko vedno povlečejo na "svetlo" stran in ga naučijo pravilnega ravnanja z odpadki.

In učenci katere šole so poslali največji odstotek risbic glede na to, koliko jih je vpisanih? Ponovno so najbolj zagreto sodelovali učenci OŠ Jurija Vege Moravče, POŠ Vrhpolje – čestitamo in se že veselimo nove podobe smetarskega kamiona z novim starim zmagovalcem.

Vsem, ki so oddali svojega Smetolovaja, se iskreno zahvaljujemo za trud in sodelovanje. Prav tako tudi staršem, učiteljicam in učiteljem, ki so otroke v tako velikem številu spodbudili k risanju Smetolovaja - prejeli smo namreč več kot 530 Smetolovajev. Le skupaj lahko med otroki krepimo zavest o pomenu varovanja okolja in skrbi za čisto pitno vodo.

Skupaj z Grinijem se že veselimo naslednjega projekta.

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI