Iskalnik

Zmanjšajmo količino odpadnih sveč

Kakšne so trajnostne alternative svečam za enkratno uporabo?

Ob dnevu spomina na mrtve se poklonimo našim bližnjim pokojnim, najpogosteje s prižigom sveče. Slovenci smo eni največjih porabnikov nagrobnih sveč v Evropi in povzročamo velike količine tega odpadka - več kot jih lahko družbe za predelavo sproti prevzamejo in reciklirajo. Odpadne nagrobne sveče sicer niso nevarni odpadki, vendar njihovo odstranjevanje lahko povzroča škodljive vplive na okolje. Zato je treba poskrbeti, da se zbirajo ločeno od ostalih odpadkov (v zabojnikih na pokopališčih z napisom SVEČE), predvsem pa tudi, da zmanjšamo njihovo količino.

Na sliki je kup odpadnih sveč.

Prižiganje sveč na grobovih ljubljenih je vsekakor del slovenske kulture, zato se nastajanju tega odpadka ne bomo nikoli povsem izognili, lahko pa zmanjšamo količino in se vsaj občasno odločimo za alternativne možnosti, s katerimi lahko prav tako izkažemo spoštovanje in ljubezen do pokojih.

RAZMIŠLJAJMO TRAJNOSTNO

  • Namesto sveč za enkratno uporabo izberimo trajnostne različice sveč, na primer keramične in steklene sveče, ki jih lahko vedno znova napolnimo. 
  • Namesto sveče na grobu lahko prižgemo virtualno svečo. Poleg tega, da takšna sveča ne povzroča odpadka, je zelo priročno tudi to, da jo lahko prižgemo v kateremkoli trenutku in skupaj s posvetilom obeležimo spomin na pokojne, ki jih pogrešamo in imamo radi. 
  • Namesto sveče na grobu pustimo spominček, izdelan iz naravnih materialov. V  zadnjem času je na spletu veliko idej, kako nadomestiti običajno svečo na grobu. Uporabimo naravne materiale: venčke iz vejic, kamenčke s posvetilom ali poslikavo, storže in druge naravne materiale, lesene sveče…

Če uporabimo svečko za enkratno uporabo, pa jo moramo po uporabi odvreči v zabojnik, namenjen le odpadnim svečam, ki je postavljen na vsakem pokopališču. 
Pokojnim se torej lahko poklonimo tudi drugače – še vedno z enakim sporočilom pokojnim, a lepšim naznanilom za prihodnje rodove.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI