Iskalnik

Vsak izmed nas proizvede 177 kg odpadne embalaže na leto

Vsak izmed nas proizvede 177 kg odpadne embalaže na leto

Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki letos poteka od 18. do 26. novembra, tokrat opozarja na problematiko velikih količin odpadne embalaže. Embalaža ima številne koristi - predvsem varuje izdelek na poti od proizvajalca do končnega uporabnika, ohranja njegovo kakovost, omogoča daljši rok trajanja. Kljub vsem koristim pa odpadna embalaža postaja globalni okoljski problem, saj se je proizvaja in porablja vse več. V zadnjih desetih letih se je po podatkih Evropske komisije količina odpadne embalaže v EU povečala za 20 %. V državah EU smo samo v letu 2020 proizvedli 177 kg odpadne embalaže na prebivalca, skupaj 79,3 milijonov ton. Tako kot drugi odpadki tudi odpadna embalažo močno obremenjuje okolje, zato si moramo prizadevati za zmanjšanje njene količine. V določenih primerih je embalaža nujno potrebna, pogosto pa se ji lahko dokaj enostavno izognemo. 

Na sliki je kup zbrane odpadne mešane embalaže.

Zagotovo so za zmanjašnje količine odpadne embalaže potrebni sistemski ukrepi, a tudi kot posamezniki lahko pripomoremo k zmanjšanju njenega negativnega vpliva na okolje. Kako?

1. Kupujmo izdelke brez ali s čim manj embalaže. 

V čim večji meri kupujmo lokalne pridelke brez embalaže, na primer nepakirano sadje in zelenjavo, kruh, orehe in podobno). Odločajmo se za nakup izdelkov z manj embalaže.

2. Pri nakupovanju uporabljajmo lastno embalažo, vrečke za večkratno uporabo in/ali košare.

Vse več trgovin ponuja izdelke v rinfuzi (če ne drugega vsaj sadje in zelenjavo), ki jih lahko napolnite v lastno embalažo za večkratno uporabo (na primer steklene posode in kozarce). Za nakupe namesto navadnih plastičnih vrečk, ki hitro postanejo neuporabne, uporabljajte tekstilne ali platnene vrečke za večkratno uporabo. 

3. Če se embalaži ne moremo izogniti, izberimo izdelke v biorazgradljivi embalaži, povratni embalaži in embalaži, ki jo lahko ponovno uporabimo.

4. Pijmo vodo iz pipe, kjer je to možno. 

Voda iz pipe je dobra, vedno sveža in zdrava, poleg tega pa s pitjem vode iz pipe namesto embalažirane vode ne povzročamo po nepotrebnem odpadkov. Na trgu so na voljo so najrazličnejše priročne stekleničke za večkratno uporabo, ki nam omogočajno, da imamo vedno pri roki vodo iz pipe.

5. Odpadno embalažo pravilno ločujmo. 

Ko embalaža postane odpadek, poskrbimo, da pristane v pravem zabojniku, saj s pravilnim ločevanjem omogočamo recikliranje. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo. 

Ilustrirani zabojniki za ločeno zbiranje papirja, stekla in mešane embalaže.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

 
Oblikovanje in izvedba: ENKI