Iskalnik

Svetovni dan hrane: spoštujmo in kupujmo lokalno

Svetovni dan hrane: spoštujmo in kupujmo lokalno

16. oktobra obeležujemo svetovni dan hrane, ki ga je organizacija združenih narodov za hrano in kmetijstvo letos posvetila odnosu med migracijami in prehransko varnostjo.  

Foto: iStock

Poudarek je predvsem na tem, da je za dobrobit svetovnega prebivalstva pa tudi okolja ključnega pomena spodbujane razvoja lokalnega kmetijstva in omogočanje lokalno pridelane hrane.

Razvoj lokalnega kmetijstva omogoča spodobno življenje tamkajšnjih prebivalcev, saj jim nudi tako možnosti za delo (in zaslužek) kot tudi dostop do kakovostne hrane. Poleg tega lokalno pridelana hrana pomeni svežo in kakovostno izbiro za potrošnike. Zaradi kratke poti od pridelovalcev do kupcev je lokalno pridelana hrana sveža in vsebuje več vitaminov in hranilnih snovi. Poleg tega z nakupom lokalnih proizvodov zmanjšujemo onesnaževanje okolja, saj so tako prihranjene dolge transportne poti in odvečna embalaža, s čimer varujemo tudi naravne vire. Z nakupovanjem lokalno pridelanih živil podpiramo tudi domače kmetijstvo in gospodarstvo ter s tem razvoj lokalnega okolja.

Tudi v našem okolju je ponudba kakovostne lokalno pridelane hrane pestra, kupimo pa jo lahko na lokalnih tržnih prostorih ali neposredno pri pridelovalcih. Obisk tržnega prostora poleg kakovostne in sveže hrane nudi prijetno nakupovanje na svežem zraku in povezovanje z lokalno skupnostjo. 

Oblikovanje in izvedba: ENKI