Iskalnik

Šest načinov, kako praznovati odgovorno in okolju prijazno

Božič in novo leto so prazniki, ki so posvečeni družini, prijateljem, bližnjim pa tudi praznovanju in obdarovanju. Zaradi trendov množične potrošnje smo vse prevečkrat obremenjeni predvsem z zadnjima dvema, zaradi česar kupujemo vedno nove stvari, ki jih velikokrat nihče ne potrebuje, te pa na koncu pristanejo v smeteh, čeprav so še vedno popolnoma uporabne. 

Foto: Pixabay

Tako zapravljamo več kot imamo in na ta način porabimo tretjino naravnih virov več, kot jih je Zemlja sploh sposobna proizvesti. Brezglava potrošnja doseže svoj vrhunec ravno v prednovoletnem času. Namesto, da bi svojim bližnjim podarili tisto najbolj dragoceno, kar imamo, svoj čas in ljubezen, hitimo po trgovinah in nakupovalnih centrih.

Čas je, da svoje navade spremenimo v bolj odgovorne in trajnostne odločitve. Da pričnemo nakupovati bolj premišljeno in odgovorno, z mislijo na okolje in naše bližnje. Za vas smo zato pripravili nekaj kratkih napotkov, ki vam bodo pri tem pomagali.

  • NAMESTO MATERIALNIH DOBRIN PODARITE BLIŽNJIM SVOJ ČAS. Kot novoletno darilo lahko organizirate izlet za vso družino, si vzamete prost dan in sorodniku pomagate pri popravilu pohištva, s katerim že dlje časa odlaša, skuhate večerjo za prijatelje ali organizirate filmski večer.

  • PODARITE, česar ne potrebujete. Tisto, česar ne potrebujete in je še uporabno ali celo novo, podarite bližnjim ali prijateljem. Tako boste stvarem podaljšali življenjsko dobo, obenem pa nekoga razveselili.

  • KUPUJTE RABLJENO ALI IZ DRUGE ROKE. Izbirajte stvari, ki so trajne tako po kakovosti kot po obliki. Rabljene stvari lahko najdete doma, v antikvariantih, bližnjih centrih ponovne uporabe ali na spletnih straneh z malimi oglasi.

  • IZMENJAJTE. Z družino in prijatelji se dogovorite, da se letos obdarite tako, da si izmenjate stvari, ki jih doma že imate, pa jih sami ne uporabljajte. Na ta način ne boste kupovali novih stvari, v zameno za stvari, ki jih ne potrebujete, pa boste prejeli nekaj uporabnega.

  • IZBERITE PRAVIČNOTRGOVINSKE IZDELKE ALI IZDELKE Z DOBRODELNIM NAMENOM. Pri nakupovanju novih stvari izberite živila in izdelke, ki so narejeni po načelih pravične trgovine. To pomeni, da vsi proizvajalci v verigi za svoje delo dobijo pravično plačilo, da izdelek ni rezultat prisilnega in otroškega dela ter da so ženske za svoje delo plačane enako kot moški. V prednovoletnem času je na voljo tudi veliko izdelkov, od katerih je del podarjen v dobrodelne namene.

  • ZA OKRAŠEVANJE IZBIRAJTE NARAVNE MATERIALE ALI UPORABITE ODPADNI MATERIAL. Košček narave bo vašemu domu vdihnil toplino, zato naberite storže, posušite pomaranče, uporabite orehe in lešnike in se prepustite domišljiji. Namesto nakupovanja okraskov pa jih lahko izdelate tudi sami doma iz odpadnega materiala (tulcev, zamaškov, sladolednih palčk…). To je hkrati tudi tudi priložnost, da ustvarjate z vašimi otroki, ki bodo ob tem neizmerno uživali. Foto: Pixabay

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI