Iskalnik

Razbremenimo okolje strupenih snovi

Zmanjšajmo količino nevarnih odpadkov

Med 17. in 25. novembrom poteka Evropski teden zmanjševanja odpadkov, ki se letos osredotoča na preprečevanje nastajanja nevarnih odpadkov.

Evropska unija si z različnimi ukrepi vrsto let prizadeva spodbujati preprečevanje nastajanja odpadkov. Ena najbolj uglednih in prepoznavnih ozaveščevalnih akcij na tem področju je Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), v okviru katerega se izvaja več kot 25 tisoč komunikacijskih ukrepov v 30 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. Z ozaveščevalnimi akcijami vsako leto sodeluje tudi podjetje Prodnik.

Letošnja tema je preprečevanje nastajanja nevarnih odpadkov. V Evropski uniji nastane 100 milijonov ton nevarnih odpadkov na leto, kar petina vseh odpadkov nastane v gospodinjstvih. Na osebo jih tako nastane kar 200 kg na leto. V Sloveniji je v preteklem letu količina nevarnih odpadkov narastla za kar 10 odstotkov, kar je deloma posledica uspešnega ločenega zbiranja odpadkov, potrebno pa je ojačati tudi prvi dve prioriteti na področju ravnanja z odpadki ter se osredotočiti na njihovo preprečevanje in ponovno uporabo.

Nevarni odpadki so tisti, v katerih je koncentracija nevarnih snovi takšna, da lahko škoduje okolju, ob nepravilni rabi pa tudi našemu zdravju. Opremljeni so s simboli za nevarne snovi, ki sporočajo, da so te snovi eksplozivne, strupene ali nevarne – vsebujejo pa jih številni izdelki, ki jih kupujemo in uporabljamo vsakodnevno, na primer kozmetika, barve, topila, odpadna motorna olja, akumulatorji in drugi, ki jih še vedno prepogosto odvržemo, po tem ko se nam zdi, da so odslužili svojemu namenu, in kupimo nove, še preden pomislimo o uporabi alternativ.

V okviru Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je nastal priročnik RAZBREMENIMO OKOLJE STRUPENIH SNOVI, v katerem so zbrani napotki posameznikom za zmanjševanje količine nevarnih odpadkov . Priročnik si lahko preberete tukaj.

V podjetju Prodnik se akciji pridružujemo z ozaveščevalnimi delavnicami v vrtcih in prikazom, ki bo postavljen na tržnem prostoru v Domžalah v petek, 23. 11., med 10. in 12. uro.

Oblikovanje in izvedba: ENKI