Iskalnik

Prazniki so tu, z njimi pa tudi večje količine odpadkov

Prazniki so tu, z njimi pa tudi večje količine odpadkov

Praznični čas je tradicionalno čas nakupov, druženj in obdarovanj, zato v tem času običajno nastaja tudi več odpadkov. V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, kako poskrbeti za odpadke.

1. POSKUSITE USTVARITI ČIM MANJ ODPADKOV.

Ves čas imejte v mislih, ali se povzročanju odpadkov lahko izognete. Hrano in darila nakupujte premišljeno in se izogibajte uporabi izdelkov za enkratno uporabo. Za okraševanje lahko uporabite odpadni in naravni material, na spletu je veliko čudovitih in enostavnih idej. Tudi pri nakupovanju daril naj vas vodi načelo uporabnosti, morda namesto materialnih stvari raje podarite druženje, obisk predstave ali koncerta ali kaj podobnega. Če staro elektronsko napravo nadomestite z novo, in če je stara še delujoča, jo pripeljite v Kotiček ponovne uporabe, ki je urejen v Centru za ravnanje z odpadki Dob.

2. IZOGIBAJTE SE UPORABI PIROTEHNIČNIH SREDSTEV. Pirotehnična sredstva obremenjujejo okolje, poleg tega pa strašijo živali. Če se kljub temu odločite za njihovo uporabo pa poskrbite, da jih po uporabi odvržete v črne zabojnike. Pri tem poskrbite, da so resnično do konca porabljena in dobra ohlajena, da ne povzročijo topljenja zabojnika.

3. ODPADKE DOSLEDNO LOČUJTE. TUDI ZABOJNIKE NA EKOLOŠKIH OTOKIH ODLAGAJTE LE ODPADKE, KI SPADAJO VANJE. Navodila za ločevanje so dostopna na podstrani LOČEVANJE ODPADKOV

4. ODPADKE POSKUSITE SPRAVITI V ČIM MANJŠO MOŽNO OBLIKO. V prazničnem času nastaja več odpadne embalaže, tako embalaže hrane in pijače kot tudi kartonaste embalaže. Da boste prihranili prostor v zabojnikih, embalažo stisnite, preden jo odvržete v zabojnik z rumenim pokrovom, kartonske škatle pa zložite, preden jih odložite v zabojnike na ekoloških otokih.

5. ODPADKE, KI JIH NE MORETE ODLOŽITI V ZABOJNIKE, PRIPELJITE V CENTER ZA RAVNANJE Z ODPADKI DOB. Prevzem ločeno zbranih odpadkov (embalaže, papirja, stekla, kosovnih in nevarnih odpadkov, tekstila, odpadne električne in elektronske opreme) je za gospodinjske uporabnike brezplačen.

Ilustracija nepravilnega prepuščanja odpadkov na ekološkem otoku (odpadki ob zabojnikih) in prikaz pravilnega ravnanja (odvoz odpadkov na center za ravnanje z odpadki)

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI