Iskalnik

Piknik brez odpadkov

Piknik brez odpadkov

Pikniki so zelo priljubljen način preživljanja prostega časa in praznovanja različnih obeležij v toplejšem delu leta. Tudi pri organizaciji piknika smo lahko bolj ali manj okolju prijazni. V nadaljevanju si preberite nekaj napotkov, kako izvesti piknik, da bo nastalo čim manj odpadkov in kako poskrbeti za tiste odpadke, ki kljub vsemu nastanejo.

Na sliki sta kozarec in vrč z vodo na zelenici.

NAJBOLJŠI ODPADEK JE TISTI, KI SPLOH NE NASTANE, zato se izognite nepotrebnemu povzročanju odpadkov:

1. Kupujte nepakirano hrano, brez nepotrebne embalaže. 

2. Hrano shranjujte v posodah, namesto v plastičnih vrečkah ali foliji. 

3. Kjer je na dosegu voda iz javnega vodovoda, pijte vodo iz pipe. 

4. Kupujte pijačo v povratnih steklenicah. 

5. Uporabite pribor, krožnike in kozarce za večkratno uporabo, namesto takšnega za enkratno uporabo. Če to ni možno, pa izberite takšne iz biorazgradljive plastike, ki jih potem odložimo v rjavi zabojnik in so okolju prijaznejši.

6. Izogibajte se uporabi slamic za pitje, če se jim ne morete upreti, pa uporabite takšne za večkratno uporabo, ki se lahko dobro operejo.

POSKRBITE ZA LOČENO ZBIRANJE ODPADKOV 

Kljub trudu za čim manj odpadkov, jih bo nekaj vseeno nastalo. In ravno na zabavah se pogosto zgodi, da ob organizaciji in pripravah preprosto pozabimo na to, da bo po končanem pikniku treba poskrbeti tudi za odpadke. Le malo dodatnega truda je potrebno, da tudi na pikniku odpadke zbiramo ločeno in jih nato odložimo v za to namenjene zabojnike. 

1. Že pred piknikom poskrbite za ustrezno označene koše ali vrečke, v katerih se ločeno zbira embalaža, steklo, biološko razgradljive odpadke ostale odpadke in po potrebi tudi papir. 

2. Največji delež odpadkov bo verjetno predstavljala embalaža, zato tem odpadkom namenimo več vreč. 

3. Pločevinke stisnite, tetrapake pa zložite, da bodo zavzeli čim manj prostora.

4. Gostom povejte, da tudi na pikniku skrbite za ločevanje in jim pokažite, kam lahko odvržejo posamezne odpadke.

KAM SPADAJO ODPADKI, KI NAJPOGOSTEJE NASTANEJO NA PIKNIKU? Preverite na povezavi https://prodnik.si/ravnanje-z-odpadki/locevanje-odpadkov

ČE JE ODPADKOV VEČ, KOT JIH LAHKO ODLOŽITE V ZABOJNIKE, JIH PRIPELJITE V CENTER ZA RAVNANJE Z ODPADKI

Odpadke je namreč prepovedano odlagati ob zabojnike (tako domače kot tiste na ekoloških otokih), saj jih živali in veter lahko raznosijo po okolici. Vse ločeno zbrane odpadke od naših uporabnikov v Centru za ravnanje z odpadki prevzamemo brezplačno.

Oblikovanje in izvedba: ENKI