Iskalnik

Okolju prijazni prazniki

Okolju prijazni prazniki

Praznični čas je tradicionalno čas nakupov, druženj in obdarovanj, zato v tem času običajno nastaja tudi več odpadkov. V nadaljevanju navajamo nekaj nasvetov, kako praznovati odgovorno in okolju prijazno.

Okrasek zvezdica iz kartonske rolice na smrečici.

1. POSKUSITE USTVARITI ČIM MANJ ODPADKOV.

Obdarovanje: Razmislite, kaj je obdarovancu všeč in podarite uporabne stvari ali doživetje (na primer vstopnice za kino, koncert). Če niste prepričani, kaj je obdarovancu všeč pa morda raje podarite bon. Darila zavijte v reciklirane materiale, kot sta papir ali juta.

Hrana: Naredite nakupovalni seznam in kupite toliko, kot jo potrebujete oziroma nakupujte čim bolj sproti. Bodite pozorni na roke uporabe. Če hrana ostane, jo poskusite uporabiti za nove jedi – suh kruh na primer lahko uporabite za kruhove cmoke, iz ostankov riža pa naredite riževo solato.

Okraševanje: Pri okraševanju uporabljajte čim bolj naravne materiale (storže, liste) in materiale, ki je že imate doma. Okraski iz odpadnega papirja, embalaže, kartonskih rolic so lahko čudoviti. Vsekakor pa okraske shranite in jih ponovno uporabite prihodnje leto.

Embalaža: Pri nakupovanju izbirajte izdelke s čim manj embalaže oziroma izberite izdelke v reciklirani ali čim bolj trajnostni embalaži (takšni, ki se lahko ponovno uporabi ali reciklira).

Darilo v reciklirani škatli z rdečo pentljo iz ostanka vrvi pod smreko.

2. ODPADKE DOSLEDNO LOČUJTE. Navodila za ločevanje so dostopna na spletni strani prodnik.si/ravnanje-z-odpadki/locevanje-odpadkov.  Nedelujoče okrasne lučke, razbiti in polomljeni okraski iz umetnih materialov in ostanki adventnih sveč spadajo v črni zabojnik. Če je osnova za veček iz naravnih materialov jo lahko odločite v zabojnik za biološko razgradljive odpadke, vendar je pred tem treba odstraniti vse okraske iz nenaravnih materialov.

3. ODPADKE POSKUSITE SPRAVITI V ČIM MANJŠO MOŽNO OBLIKO. V prazničnem času nastaja več odpadne embalaže, tako embalaže hrane in pijače kot tudi kartonaste embalaže. Da boste prihranili prostor v zabojnikih, embalažo stisnite, preden jo odvržete v zabojnik z rumenim pokrovom, kartonske škatle pa zložite, preden jih odložite v zabojnike na ekoloških otokih.

Na sliki je ilustriran prikaz, da je treba škatle zložiti, preden se jih odloži v zabojnik za papir in karton.

4. V ZABOJNIKE NA EKOLOŠKIH OTOKIH ODLAGAJTE LE ODPADKE, KI SPADAJO VANJE. ODPADKE, KI JIH NE MORETE ODLOŽITI V ZABOJNIKE, PRIPELJITE V CENTER ZA RAVNANJE Z ODPADKI DOB. Prevzem ločeno zbranih odpadkov (embalaže, papirja, stekla, kosovnih in nevarnih odpadkov, tekstila, odpadne električne in elektronske opreme) je za gospodinjske uporabnike brezplačen. Lokacijo, delovni čas in informacije o predaji odpadkov preverite na spletni strani: https://prodnik.si/ravnanje-z-odpadki/center-za-ravnanje-z-odpadki-dob

5. IZOGIBAJTE SE UPORABI PIROTEHNIČNIH SREDSTEV. Pirotehnična sredstva obremenjujejo okolje, poleg tega pa strašijo živali. Če se kljub temu odločite za njihovo uporabo pa poskrbite, da jih po uporabi odvržete v črne zabojnike. Pri tem poskrbite, da so resnično do konca porabljena in dobra ohlajena, da ne povzročijo topljenja zabojnika.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI