Iskalnik

Kam s kosovnimi odpadki?

Kam s kosovnimi odpadki?

Kosovne odpadke lahko predate v okviru organiziranega zbiranja, ki ga Javno komunalno podjetje Prodnik izvaja dvakrat na leto, ali v Centru za ravnanje z odpadki Dob.

Kosovni odpadki.

Javno komunalno podjetje Prodnik kosovne odpadke iz gospodinjstev odvaža dvakrat na leto po v naprej predvidenem urnikuTočen datum odvoza kosovnih odpadkov za posamezno odjemno mesto je naveden na računu za komunalne storitve in portalu eProdnik, kjer se uporabniki lahko naročite tudi na prejemanje opomnika o odvozu kosovnih odpadkov po elektronski pošti. V primeru večstanovanjskih objektov z informacijo o odvozu kosovnih odpadkov razpolagajo upravniki objektov.

Primer navedbe datumov odvoza odpadkov na računu:

Primer navedbe datumov odvoza kosovnih odpadkov na računu.

Kosovne odpadke je na napovedani dan odvoza do 5. ure zjutraj ali večer prej za odvoz treba pripraviti na prevzemno mesto, kamor običajno za praznjenje postavite vaše zabojnike za odpadke. Odpadki morajo biti pripravljeni tako, da je možno strojno pobiranje in nalaganje z nakladalno roko (odpadki ne smejo biti naslonjeni na steno ali ograjo).

Med kosovne odpadke spada:

 • leseno pohištvo,
 • oblazinjeno pohištvo,
 • športni rekviziti (smuči, jadralne deske, kolesa ipd.),
 • oprema (samokolnice, otroški vozički),
 • vrtna oprema iz plastike in lesa (mize, stoli, senčniki ipd.),
 • vzmetnice in preproge,
 • svetila in senčila,
 • veliki gospodinjski aparati (gospodinjska bela tehnika - hladilniki, pralni in pomivalni stroj, štedilniki ipd.)
 • kopalniška oprema (obešala, omarice, zavese za tuš kabino ...),
 • večje igrače.

V okviru zbiranja kosovnih odpadkov se prevzame le kosovne odpadke

Pri predaji kosovnih odpadkov je treba upoštevati pravila za ločevanje kosovnih odpadkov, saj odpadkov, ki ne spadajo med kosovne odpadke, komunalno podjetje ne odpelje.

Nevarnih odpadkov (embalaže škropiv, olj, barv in lakov), avtomobilskih delov, akumulatorjev, gum, gradbenega materiala, oken, stekla, vej drevja in žive meje, azbestnih in drugih strešnih kritin se ne sme prepuščati na prevzemnih mestih, saj ti odpadki ne spadajo med kosovne odpadke.

Za ohranjanje čiste okolice uporabnike prosimo, da dosledno upoštevate navodila za predajo kosovnih odpadkov

 • Odpadke pripravite na prevzemno mesto, kamor običajno za praznjenje postavite vaše zabojnike (in ne na primer na bližnji ekološki otok ali drugo neustrezno mesto).
 • Odpadke pripravite na dan odvoza do 5. ure zjutraj ali večer pred napovedanim odvozom (in ne prej).
 • Pripravite le odpadke, ki spadajo med kosovne odpadke.

Za urejenost našega okolja ni dovolj le dobro organizirana služba zbiranja in odvoza odpadkov - ključnega pomena je predvsem ozaveščenost in pravilna predaja odpadkov s strani uporabnikov, ki živijo v tem okolju. Pomembno vlogo pri tem lahko odigrajo tudi družbeno odgovorni prebivalci, ki v primeru neprimernega odlaganja odpadkov (nekateri kosovne odpadke odlagajo na ekološke otoke ali druga neustrezna mesta) na to opozorijo kršitelja, v kolikor ga opazijo pri delu, v vsakem primeru pa o tem obvestijo pristojni občinski inšpektorat.

Tako kosovne kot druge odpadke lahko predate v Centru za ravnanje z odpadki Dob

Če želite kosovne odpadke predati izven zbiralne akcije, jih lahko kadarkoli v letu v okviru delovnega časa predate v Centru za ravnanje za odpadki Dob. Kosovne odpadke se od uporabnikov storitve ravnanja s komunalnimi odpadki prevzame v okviru javne službe, torej brez dodatnih stroškov. Enako velja tudi za druge ločene frakcije: papir in karton, steklo, plastiko, kovine, les, tekstil, nevarne odpadke, odpadno električno in elektronsko opremo, gume …

Informacije o pravilnem ločevanju in zbiranju odpadkov so objavljene na spletni strani https://www.prodnik.si/ravnanje-z-odpadki.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI