Iskalnik

Kam pa vi odlagate e-odpadke?

Kam pa vi odlagate e-odpadke?

14. oktobra obeležujemo mednarodni dan e-odpadkov, ki je namenjen ozaveščanju javnosti o pravilnem ravnanju z e-odpadki.

E-odpadki so odslužene naprave in aparati, ki za delovanje potrebujejo priključitev na električno omrežje ali pa jih napajajo baterije ali akumulatorji. E-odpadki so ena najhitreje rastočih vrst odpadkov na svetu, zaradi svoje sestave pa predstavljajo veliko obremenitev za okolje, predvsem, če jih ne odlagamo pravilno. Teh odpadkov ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke, saj vsebujejo sestavne dele in snovi, ki so ob nepravilnem ravnanju nevarne za ljudi in okolje, npr. svinec, živo srebro, kadmij in krom. Izdelki ali njihova embalaža so zato označeni s prečrtanim košem za odpadke. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter privarčujemo surovine in energijo.

Svoje e-odpadke lahko pravilno oddate:

Kako lahko zmanjšamo količino e-odpadkov:

  • Pred nakupom električne in elektronske naprave razmislite, ali jo resnično potrebujete. Morda si jo lahko sposodite ali najamete.
  • Če naprave ne potrebujete več in še vedno deluje, jo lahko prodate ali podarite komu, ki jo potrebuje.
  • Če se naprava pokvari, preverite, ali jo je možno popraviti, namesto, da kupite novo.

Anketa o (ponovni) uporabi elektronskih naprav

Zbornica komunalnega gospodarstva, v katero je včlanjeno tudi Javno komunalno podjetje Prodnik, v sodelovanju z družbo ZEOS izvaja raziskavo o ponovni uporabi, servisiranju in souporabi električne in elektronske opreme v Sloveniji. Raziskava je del projekta LIFE Spodbujamo e-krožno, katerega namen je spodbujanje krožnega gospodarstva na področju rabljenih izdelkov.

V okviru raziskave so pripravili vprašalnik o uporabi storitev, ki podaljšujejo življenjsko dobo izdelkov ter tako zmanjšujejo količino odpadkov. Vaše izkušnje so pomembne, zato vas vabimo k izpolnitvi kratkega vprašalnika na spodnji povezavi: https: www.1ka.si/a/298646.

Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

 

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI