Iskalnik

E-transformer in Grini ozaveščala o e-odpadkih

E-transformer in Grini ozaveščala o e-odpadkih

Javno komunalno podjetje Prodnik z veseljem sodeluje na različnih lokalnih dogodkih z namenom ozaveščanja prebivalcev. Tokrat smo se z našo maskoto, priljubljenim vesoljčkom Grinijem, ki ozavešča najmlajše, udeležili Hroščkovega festivala, v sodelovanju z družbo Zeos pa smo poskrbeli tudi za zanimivo predstavitev pomena ločevanja e-odpadkov.

E-odpadki so odslužene naprave in aparati, ki za delovanje potrebujejo priključitev na električno omrežje ali pa jih napajajo baterije ali akumulatorji. Gre za eno najhitreje rastočih vrst odpadkov na svetu, zaradi svoje sestave pa predstavljajo veliko obremenitev za okolje, predvsem, če jih ne odlagamo pravilno. Teh odpadkov ne smemo odlagati v zabojnik za mešane komunalne odpadke, saj vsebujejo sestavne dele in snovi, ki so ob nepravilnem ravnanju nevarne za ljudi in okolje, npr. svinec, živo srebro, kadmij in krom. Izdelki ali njihova embalaža so zato označeni s prečrtanim košem za odpadke. Če jih oddamo na ustrezna zbirna mesta, omogočimo ustrezno predelavo ter privarčujemo surovine in energijo.

Da bi opozorili na pomen pravilnega ravnanja z e-odpadki, smo skupaj z družbo Zeos v okviru Hroščkovega festivala problematiko predstavili z e-transformerjem – multimedijskim tovornjakom, ki je nastal v sklopu projekta Life Gospodarjenje z e-odpadki in sloganom E-cikliraj. V vozilu se nahaja prava potujoča razstava – na ogled so sestavni deli velikih in malih gospodinjskih aparatov, mobilnih telefonov, televizorjev in raznovrstne e-opreme. Ti aparati so razstavljeni v obliki »eksplozijskih sestavnic«, od najmanjšega do največjega dela, tako da si lahko vsak obiskovalec ogleda notranjost aparata. Večinoma so vsi ti najmanjši deli primerni za reciklažo.

Vabimo vas, da tudi vi pravilno poskrbite za svoje e-odpadke in jih oddate:

 Hvala, ker skupaj z nami skrbite za čisto okolje.

Oblikovanje in izvedba: ENKI