Iskalnik

Dodatno pojasnilo o ukrepu dezinfekcije na vodovodnem sistemu Taterman – Žirovše - Kamrica

Dodatno pojasnilo o ukrepu dezinfekcije na vodovodnem sistemu Taterman – Žirovše - Kamrica

Na vodovodnem sistemu Taterman – Žirovše – Kamrica za zagotavljanje varne oskrbe s pitno vodo izvajamo ukrep dezinfekcije pitne vode

 

Vodni viri Črnograbenskega vodovodnega sistema Taterman, Kamrca in Žirovše so površinskega tipa in zato bolj občutljivi na vplive s površja. Kot upravljavec vodovodnega omrežja ves čas izvajamo nadzor nad kakovostjo pitne vode, tako na virih kot na vodovodnem omrežju. Zaradi nekaj zaporednih vzorcev, ki so bili neskladni s Pravilnikom o pitni vodi, smo primorani vodo pred distribucijo v javni vodovodni sistem dezinficirati. Dezinfekcijo izvajamo s klorom, v koncentracijah do 0,2 mg/l, kar je pol manjša koncentracija od dovoljene. Pitna voda je torej varna za uporabo brez omejitev.

V primeru vonja vode po kloru uporabnikom svetujemo, da  izpirajo na vseh hišnih izlivih (pipah) do 1 minute oziroma do ustalitve temperature, saj je vzrok za moteč vonj običajno posledica zastajanja vode v hišni instalaciji. Po izpiranju vonj običajno izgine.

Klor kot dezinfekcijsko sredstvo v vodi namreč nima barve, vonja in okusa. V kolikor pride do pojava zaznavanja klora, to pomeni, da je klor reagiral v stiku z mikroorganizmi v vodi, ki pa so lahko posledica stare instalacije, slepih rokavov oziroma zastajanja vode v sistemu. Priporočila za vzdrževanje hišnega vodovodnega omrežja so dostopna na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje: http://www.nijz.si/priporocila-lastnikom-objektov-za-vzdrzevanje-hisnega-vodovodnega-omrezja.

V primeru kakršnih koli vprašanj glede kakovosti pitne vode smo za pojasnila na voljo po telefonu ali preko elektronske pošte info@jkp-prodnik.si.

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI