Iskalnik

22. aprila praznuje naš planet

22. aprila praznuje naš planet

Že od leta 1970 22. aprila obeležujemo Svetovni dan Zemlje, letos pod sloganom Obnovimo Zemljo  (Restore Our Earth). Dan je namenjen ozaveščanju o pomenu ohranjanja našega planeta, saj se naravne dobrine, ki nam jih planet nudi, ne obnavljajo tako hitro, kot jih v sodobni družbi trošimo. Zato je prav, da ga pri svojem vsakodnevnem ravnanju skušamo čim manj obremenjevati. 

Slika prikazuje planet Zemljo v človeških rokah.
Foto: Pixabay

V nadaljevanju v razmislek in ravnanje nekaj preprostih korakov, kako z odgovornim ravnanjem z odpadki, pitno in odpadno vodo vsak dan prispevati k ohranjanju našega planeta.

1. Prizadevajmo si ustvariti čim manj odpadkov.

Ravnajmo po načelu manj je več in nakupujmo preudarno. Kupujmo lokalno pridelane izdelke, ki so brez embalaže (na primer nepakirano sadje in zelenjavo, kruh, orehe in podobno), pri nakupovanju pa uporabljajmo vrečke za večkratno uporabo ali košaro. Stvari, ki jih ne potrebujemo več, a še vedno služijo svojemu namenu ali pa potrebujejo le manjše popravilo (igrače, premajhna oblačila, pohištvo, različne naprave), lahko prodamo, poklonimo komu, ki jih potrebuje, podarimo dobrodelnim organizacijam ali zbirateljem določenih vrst odpadkov.

2. Odpadke ločujmo in odlagajmo v prave zabojnike. 

Prvi pogoj za uspešno recikliranje je ločeno zbiranje odpadkov. Odpadki, ki so zbrani ločeno, so namreč predani različnim podjetjem, ki poskrbijo za njihovo predelavo in uporabo snovi za nove izdelke. Z recikliranjem zmanjšujemo količino odpadkov, ki sicer zavzamejo dragocen prostor na odlagališčih, poleg tega pa zmanjšamo porabo naravnih surovin, ki jih sicer potrebujemo za izdelavo novih izdelkov ter prihranimo vodo in energijo. 

Osnovna navodila za ločevanje odpadkov si lahko preberete na povezavi: LETAK O LOČEVANJU ODPADKOV.

Vsekakor pa odpadkov ne odlagajmo ob zabojnike ali v naravo. Večje količine odpadkov lahko kadarkoli peljemo v zbirni center.

3. Varčujmo z vodo. 

Voda sicer velja za obnovljiv vir, ampak jo zaradi hitre rasti prebivalstva izrabljamo hitreje, kot se lahko obnavlja. Med umivanjem zob in tuširanjem vodo zapirajmo. Preverimo tudi, ali v našem domu vse pipe dobro tesnijo. Veliko vode lahko namreč po nepotrebnem izteče zaradi majhnih okvar, ki ji na prvi pogled morda niti ne opazimo. Za zalivanje vrta in okrasnih rastlin pa lahko uporabljamo deževnico, ki jo zbiramo v posebni posodi ali sodu.

4. Bodi junak, ne zamenjaj školjke za smetnjak. 

Kanalizacija ni smetnjak, zato v odtoke in stranišče ne smemo metati odpadkov. Nevarni odpadki, kot so na primer zdravila, barve in podobno, vsebujejo težko razgradljive in strupene snovi, zato v primeru, da jih zlijemo v odtok ali stranišče, otežujejo čiščenje odpadne vode na čistilni napravi. Trdni odpadki, kot so drobni plastični predmeti, vlažilni robčki, tekstil lahko zamašijo odtočno cev in s tem lahko povzročijo poplavo iz kanalizacije ali pa povzročijo okvaro črpalk, ki skrbijo za to, da odpadna voda teče proti čistilni napravi. Organski odpadki, kot so ostanki hrane, v kanalizaciji pa povzročajo neprijetne vonjave, poleg tega pa so vaba in hranilo za glodavce, ki se zato lahko prekomerno razmnožujejo.

Oblikovanje in izvedba: ENKI