Iskalnik

Tudi na pikniku poskrbimo za ločeno zbiranje odpadkov

Tudi na pikniku poskrbimo za ločeno zbiranje odpadkov

Pikniki so zelo priljubljen način preživljanja prostega časa in praznovanja različnih obeležij v toplejšem delu leta. Pogosto se zgodi, da ob organizaciji in pripravah preprosto pozabimo na to, da bo po končanem pikniku treba poskrbeti tudi za odpadke. Na piknikih se proizvede kar precejšnja količina odpadkov, zato je smiselno, da poskrbimo tudi za ločeno zbiranje.

Da odpadki ne smejo končati v naravi, se verjetno zaveda prav vsak izmed nas. Le malo dodatnega truda pa je potrebno, da tudi na pikniku odpadke zbiramo ločeno in jih nato odložimo v za to namenjene zabojnike. Že pred piknikom poskrbimo za ustrezno označene koše ali vrečke, v katerih se ločeno zbira embalaža, steklo, biološke odpadke, ostale odpadke in po potrebi tudi papir. Največji delež odpadkov bo verjetno predstavljala embalaža, zato tem odpadkom namenimo več vreč.

Kam spadajo odpadki, ki jih v najpogosteje proizvedemo na pikniku?

Odpadkov je lahko tudi manj

Tudi pri organizaciji piknika pomislimo na naše okolje in poskusimo zabavo izvesti tako, da bomo ustvarili čim manj odpadkov.

  • Kupujmo nepakirano hrano, brez nepotrebne embalaže.
  • Hrano shranjujmo v posodah, namesto v plastičnih vrečkah ali foliji.
  • Kjer je na dosegu voda iz javnega vodovoda, pijmo vodo iz pipe.
  • Če je le možno, namesto plastičnega jedilnega pribora, krožnikov in kozarcev za enkratno uporabo uporabljajmo pravi pribor, krožnike in kozarce. Če to ni možno pa izberimo takšne iz biorazgradljive plastike, ki jih potem odložimo v rjavi zabojnik in so okolju prijaznejši.

 

Če ne veste, kam spadajo določeni odpadki, si lahko preberete tudi spletni strani www.prodnik.si/ravnanje-z-odpadki/locevanje-odpadkov ali jih poiščite na seznamu odpadkov.

 

Oblikovanje in izvedba: ENKI