Iskalnik

Kako zmanjšati količino nevarnih snovi v gospodinjstvu?

Kako zmanjšati količino nevarnih snovi v gospodinjstvu?

Da bo naše okolje čim manj obremenjeno s škodljivimi, strupenimi snovmi, lahko poskrbi vsak izmed nas. 

Ob evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, katerega tema je tokrat zmanjševanje količine nevarnih odpadkov, smo pripravili nekaj napotkov, kako v gospodinjstvu in službi ustvariti čim manj teh odpadkov, ki močno obremenjujejo naše okolje s strupenimi snovmi.

  • Za čiščenje uporabljajte naravne sestavine, ki so lahko prav tako učinkovite, kot kupljena čistila, a precej manj obremenjujejo okolje.
  • Pri nakupovanju kozmetike izberite naravno kozmetiko ali pa izdelajte svojo domačo. Tako ne boste poskrbeli le za okolje, ampak tudi zase. Splet je poln zanimivih idej in nasvetov za izdelovanje naravnih čistil in kozmetike.
  • Namesto baterij za enkratno uporabo uporabljajte baterije, ki jih je mogoče polniti.
  • Namesto žarnic kupujte energijsko učinkovite sijalke.
  • Pri vrtnarjenju se izogibajte uporabi pesticidov in vrta ne zalivajte z onesnaženo, odpadno vodo.
  • Če elektronske opreme ne potrebujete več, je ne zavrzite, ampak prodajte ali podarite. Pokvarjen aparat najprej poskusite popraviti, preden kupite novega.
  • Zdravila kupujte sproti in po potrebi. Če zdravila nakupite na zalogo, se hitro zgodi, da jim preteče rok uporabe in po nepotrebnem končajo med odpadki.

 

Več nasvetov si lahko preberete v priročniku, ki je nastal v sodelovanju Zbornice komunalnega gospodarstva in Ministrstva za okolje in prostor: RAZBREMENIMO OKOLJE STRUPENIH SNOVI.

Pomembo je, da nevarnih odpadkov nikoli ne odlagate med ostale odpadke, ampak jih prinesete v zbirni center, jih oddate v okviru organizirane zbiralne akcije, manjšo odpadno električno in elektronsko opremo pa lahko predate tudi na ekoloških otokih, na katerih se nahajajo posebni zbiralniki.

Več o nevarnih odpadkih si lahko preberete na strani o ločevanju odpadkov.

Oblikovanje in izvedba: ENKI